Patissier Valériane Gréban
‘Niets lekkerder dan een zelfgemaakt koekje bij je koffie. De smaak van de Wycam’s koffiebollen combineert perfect met het amandelkoekje. Ze lijken wel voor elkaar gemaakt.’
Voor 10 stuks
Verwarm de eerste portie room, haal van het vuur, voeg de Wycam’s koffiebollen toe en laat afgedekt 30 minuten trekken. Haal de room door een puntzeef.Giet hem daarna samen met de mascarpone en de tweede portie vloeibare room. Meng en zeef deze bereiding. Zet 12 uur weg in de koelkast. Klop in een koude kom de room op en dresseer deze mooi op de bovenkant van het amandelkoekje met behulp van een spuitmondje van 15 mm.
Rooster de amandelen 15 minuten in de oven op 150°. Mix de afgekoelde amandelen en de snoepjes in de keukenrobot of gebruik een staafmixer en kom. Let op dat je de massa niet verhit, want dat verandert de smaak van de praliné.
Smelt de boter op een middelhoog vuur. Roer voortdurend met een garde tot deboter een mooie hazelnootkleur krijgt. Haal de pan van het vuur wanneer ze niet meer ‘zingt’ en giet de boter in een kom om het koken te stoppen. Meng het poedersuiker, het amandelpoeder, het bakpoeder en de bloem in een schaal. Voeg de eiwitten toe en klop het mengsel op. Voeg, van zodra het mengsel glad is, de afgekoelde boter toe. Meng goed. Vul de siliconevormpjes voor 2/3e met het beslag. Je kan ook muffinvormpjes gebruiken. Een siliconen bakvorm is wel aangeraden, je gebakjes komen er makkelijk uit los. Bak gedurende 20 minuten op 180°. Controleer of het deeg gaar is door de punt van een mes erin te steken.
Wanneer de koekjes afgekoeld zijn, dresseer je de slagroom-mascarpone op de bovenkant. Daarna sprenkel je de praliné op 3 verschillende plaatsen. Indien de praliné niet voldoende lopend is, verwarm hem met je handen rond de spuitzak. Versier naar keuze met een paar chocolade koffiebonen, gouden blaadjes, een koffiebol…